Je bent hier: Home » Mergelgrotten » Riemst » Brandweer simuleert brand in mergelgroeven

Brandweer simuleert brand in mergelgroeven

by Frank Daelmans on 05/02/2012

Bron: Nieuwsblad.be

B1 G2B3LHQ80.1 brandoefening kanne vr RA 2 Brandweer simuleert brand in mergelgroeven

De simulatie bleek een succes.vrs © vrs

RIEMST – De brandweer van Bilzen heeft tien strobalen in brand gestoken in het gangencomplex van de mergelgroeven in Kanne. De groeven huisvesten feestzaal Avergat en om het certificaat voor de brandveiligheid te vernieuwen werd een brand gesimuleerd. ‘De bedoeling was om na te gaan op welke manier de rookontwikkeling zich in het gangencomplex voordoet. Dat blijkt dik in orde. De rookpluimen trekken dadelijk naar het plafond, waardoor bezoekers makkelijk de uitgangen vinden’, zegt burgemeester Mark Vos (CD&V). ‘We krijgen nu ook een zicht op de positionering van de noodverlichting en de aanduiding van de vluchtroutes. De brandweer doet nu nog wat aanbevelingen.’

pixel Brandweer simuleert brand in mergelgroeven

{ 2 comments… read them below or add one }

MB February 5, 2012 at 21:03

Op zich is dit natuurlijk een heel erg nuttige oefening. Waar ik niet bij kan is dat men dit in de winter doet !!!
Zoals in het verslag al vermeld wordt stijgt de warme lucht en daarmee uiteraard ook de rook meteen naar het plafond en trekt zo door de gangen.
Dit is absoluut nefast voor de vleermuizen die daar hun winterslaap door proberen te brengen. Net op het koudste moment van de winter worden ze verplicht om zich naar buiten te begeven en een ander onderkomen te zoeken. Dat dit slachtoffers onder deze strikt beschermde dieren zal maken is iets wat zeker is.
Waarom kon deze oefening niet wachten tot bv eind maart? Op dat moment zouden de vleermuizen hun winterverblijven verlaten hebben en was er niet veel meer aan de hand geweest.

MB

SK February 13, 2012 at 17:10

Zoals MB al aangeeft: zeer slecht geplande oefening.
Onder het huidige politieke klimaat heeft de Nederlandse natuur al gigantisch te lijden; dan zijn zulke domme acties in verstoring en waarschijnlijk doden van vleermuizen helemaal funest!

Leave a Comment

*

Previous post:

Next post: