Je bent hier: Home » Nieuws » In de grotten huist gespuis

In de grotten huist gespuis

by Frank Daelmans on 07/08/2010

Franse Drugstoeristen slaan hun tenten op in groeve tussen Kanne en Maastricht

Bron: het Limburgs Dagblad op 7 augustus 2010

“Sieg Heil’ op de wand. Condooms, kapotte flessen en uitwerpselen op de grond. Dat decor biedt groeve De Keel in Kanne. Nederlandse en Franse jongeren zorgen voor overlast in de grotten. “Dit moet afgelopen zijn.”

Als twee vervaarlijk uitziende pitbulls op hen afstormen, doen Luck Walschot en twee politieagenten een stap terug. Dit hadden ze niet verwacht. de hinden horen bij een groep van zo’n 14 Franse jongeren die zich verschanst heeft in de groeve De Keel op de grens van Kanne en Maastricht. Beheerder Walschot is getipt over de aanwezigheid en waarschuwt de politie. Het is al de derde keer binnen zes weken dat Franse jongeren letterlijk hun tenten hebben opgeslagen in de grot. Drugstoeristen, vermoedelijk. “Ze kwamen in elk geval niet om Belgische bonbons te kopen”, zegt Ton Breuls van de Stichting Ir. D.C. van Schaik, die samen met beheerders zorg draagt voor verschillende groeves in de regio. De politie grijpt in en sommeert de Fransen te vertrekken. Totaal beneveld pakken ze hun tenten in. Wat rest voor de beheerder is een enorme gribus. Wc-papier en uitwerpselen op de grond, overal afval en graffiti op de mergelmuren. Walschot en de leden van de Van Schaikstichting doen maar weer wat ze al zo vaak gedaan hebben: opruimen. Zuchtend, dat wel. “De groeve is onze hobby, vandaar dat we dit kunnen volhouden”, zegt Walschot, terwijl hij de deur naar de grotten opent.Via een smalle trap komt hij uit bij een muur met een zware deur. Gebouwd door Walschot en de Stichting om de toegang tot het gangenstelsel af te sluiten. Tot 2006 was het stelsel gewoon toegankelijk. Sinds de afsluiting maken jongeren er een sport van om de grotten tóch binnen te komen. Op de muur staat de tekst ‘2007, nieuw jaar, nieuwe kansen’. “Ze blijven proberen binnen te komen. Die grotten trekken blijkbaar”, zegt Walschot. De pogingen van de vandalen lijken vruchten af te werpen. Het slot is deze week geforceerd. Breuls: “We gaan er maar een nieuw slot op zetten, want als ze in het gangenstelsel komen, is het einde zoek.” Da zware deur leidt naar het terras van de groeve. Een prachtige plek in het groen, met uitzicht op het Albertkanaal. “Ik kan me voorstellen dat mensen hier hun tenten opslaan”, lacht Walschot voorzichtig. “Alleen: het mag niet.”

Jarenlang hadden ze in de Keel alleen last van vooral Maastrichtse jongeren die illegaal via het terras de groeve introkken. Dat ze daar bier dronken en sigaretten en joints rookten, vindt de beheerder niet eens zo’n probleem. De rommel die ze achter laten wel. Hij schijnt met zijn zaklamp op de muren. de tekst “Sieg Heil” verschijnt. Iets verder de tekst ‘Fuck te Police’. “En dan hebben we al heel wat wanden schoon gemaakt. Er komt echter geen einde aan”, zegt Walschot. Het is vechten tegen de bierkaai voor de beheerders. Verschillende maatregelen zijn genomen om de toegang naar de groeves af te sluiten, De illegale bezoekers vinden echter steeds weer een nieuwe opening. Walschot waarschuwt: “Totdat het een keer goed misgaat. Hier is in 1998 al een keer iemand om het leven gekomen toen hij meters omlaag viel. Straks valt hier weer een dode, en dan?”

Meer dan de kapotte sloten blijven vervangen en de gaten in de muur weer dichten, kunnen ze niet doen. De politie is gevraagd extra te surveilleren. Walschot: “Dit moet gewoon afgelopen zijn.”

Opruimdag groeve de Keel 16 sept. 2006 050a 300x200 In de grotten huist gespuis

Groeve de Keel

pixel In de grotten huist gespuis

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

*

Previous post:

Next post: