Je bent hier: Home » Nieuws » ENCI nieuws » Einde mergelwinning Sint Pietersberg nabij

Einde mergelwinning Sint Pietersberg nabij

by Frank Daelmans on 30/09/2010

Bron: NOS Nieuws

Lees ook het uitgebreide stuk in Trouw: Recreëren in een mergelgroeve

Vele tientallen jaren lang heeft de mergelwinning een grote hap uit de Sint Pietersberg gehaald, maar binnenkort komt een einde aan het afgraven van de Zuid-Limburgse bult.

Morgen draagt de Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) alvast een klein deel van de mergelgroeve over aan Natuurmonumenten. Het bedrijf zal de komende jaren de mijnbouw geleidelijk beëindigen en de groeve inrichten als recreatiegebied.

In 2018 moet de ‘open mijn’ helemaal in handen zijn van Natuurmonumenten, die daarmee het beheer heeft over gebied met unieke planten en dieren. “Door de mergelwinning zijn natuurwaarden verloren gegaan, maar dat gaf tegelijk nieuwe kansen”, zegt Robert Moens van de natuurorganisatie.

Oehoe-uil

DSCF4222a 150x150 Einde mergelwinning Sint Pietersberg nabij

Mergelwinning Sint Pietersberg

De mergelwinning in de Sint Pietersberg begon al eeuwen geleden, toen de lokale bevolking blokken kalk uit het massief hakte voor onder meer de bouw van huizen. Daardoor is een gangenstelsel ontstaan, waarin unieke vleermuissoorten verblijven.

In 1926 kreeg de ENCI een exploitatievergunning om mergel (kalk) af te graven. Het bedrijf gebruikt dit als grondstof voor cement. Het terrein is zo diep afgegraven dat het ver onder het maaiveld ligt.

Van de berg bleef steeds minder over, maar bijzondere planten- en dierensoorten wisten de groeve te waarderen. Het deel dat morgen wordt overgedragen, heet de Oehoe-vallei, genoemd naar de gelijknamige uilensoort die daar broedt. Het gaat om een zeldzame uil met een spanwijdte tot 1,90 meter.

Excursie

Doordat het in de steengroeve relatief warm is, groeien er mediterraanse planten, zoals steentijm, marjolein en het soldaatje, een zeldzame orchidee. Deze begroeiing trekt weer voor Nederland bijzondere vlinders, zoals de koninginnepage.

Natuurmonumenten had al het beheer over de rest van het natuurgebied rond de Sint Pietersberg. Het deel dat daar morgen bijkomt, grenst aan Maastricht. De groeve is in excursievorm toegankelijk, behalve in de broedtijd van de oehoe-uil.

pixel Einde mergelwinning Sint Pietersberg nabij

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

*

Previous post:

Next post: