Je bent hier: Home » Nieuws » Mergelgroeve in Riemst ingestort

Mergelgroeve in Riemst ingestort

by Frank Daelmans on 21/03/2008

Bron: www.limburger.nl op 21.03.2008Foto´s Aldo Haan

Beelden van TVL: Instorting mergelgroeve Riemst.

Beelden van L1nieuws: Mergelgroeve ingestort in Riemst.

In de Maastrichtse buurgemeente Riemst is door aanhoudende regenval een mergelgroeve ingestort en een weiland enkele meters verzakt. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.
Het terrein ligt iets buiten de dorpskern van Zussen aan de Misweg en meet circa dertig bij veertig vierkante meter.
De ingestorte gang lag tien tot twaalf meter onder het maaiveld. De gemeente Riemst heeft de plek afgebakend en probeert de schade en verder instortingsgevaar vast te stellen. Daarvoor zullen de hulpdiensten de ingestorte gang van onder de grond proberen te bereiken. Uiteindelijk zal het weiland egaal worden gemaakt door de plek op te vullen met zand en cement.
De mergelgroeve maakt deel uit van een van de gangenstelsels in Riemst, die samen ruim driehonderd kilometer lang zijn. Nog steeds wordt er in Riemst mergel gewonnen voor de Waalse cementindustrie, maar niet meer in het gangenstelsel in Zussen. Verzakkingen en scheuren komen geregeld voor in Riemst. “Soms een keer per jaar, soms wel drie keer per jaar. Maar zo’n grote verzakking als deze komen we zelden tegen”, zegt gemeentelijk veiligheidscoördinator Herelitska, die de instorting donderdagmorgen ontdekte.
Volgens hem is de instorting veroorzaakt door langdurige regenval, de poreusheid van de mergel en het lage plafond, wat de grot minder sterk maakt.

pixel Mergelgroeve in Riemst ingestort

{ 1 comment… read it below or add one }

Anonymous May 17, 2008 at 16:07

mooie fotokus aldo junge derr johnnie

Leave a Comment

*

Previous post:

Next post: